Zprava je to s 170 REGENERACE - -

Regenerace Facebook

Přátelé

Eminent - dobré knihy


Předplatné


Rádio Místo setkávání


Spagyria -  zdraví z přírody


REGENERACE Online

SEZAM VYŽIVUJE KREV

Vybráno z měsíčníku REGENERACE č. 12/2009

Autor: Jana ARCIMOVIČOVÁ

REGENERACE

Pohanka je v Evropě známá už více než 200 let, ale u nás došlo k její renesanci až v devadesátých letech. Do té doby ji znali především turisté, kteří cestovali do bývalého Sovětského svazu, kde se kaše z ní na jídelníčku objevovala docela často. Tato obilnina se rovněž pěstuje po celé Číně a využívá se tam i léčebně. Pohanka obecná (Fagopyrum vulgare) pochází z oblasti mezi Bajkalským jezerem, Mongolskem a Mandžuskem. Ze své vlasti se dostala v 10. století do Číny, pak přes Rusko do Německa a přes Arménii do Středomoří a do Francie (v 16. století). V 18. století již byla rozšířena po celé Evropě. Své české jméno dostala pohanka podle Turků – pohanů, kteří ji prý přivezli do Evropy.

POTRAVINA BEZ LEPKU

Pohanka patří mezi rostliny rdesnovité. Má přímou načervenalou lodyhu vysokou obvykle asi půl metru až metr a dlouze řapíkaté celokrajné listy, které jsou na bázi střelovitě srdčité, a bílé nebo narůžovělé květy. Plody jsou drobné tmavohnědé trojboké nažky s ostrými hranami. Tato rostlina má krátkou vegetační dobu, protože v její původní domovině je léto krátké a teplé. Pohanka má poměrně nízké výnosy, a proto zřejmě jednu dobu málem z našeho jídelníčku vymizela.

Bylina má celou škálu různých využití. Slouží jako obilnina, pícnina, zelené hnojivo a je i medonosná. Mladé výhonky se upravují jako zelenina, čerstvé listy jako špenát, nažky se mohou uplatnit v lihovarnictví. Mele se z nich také krupice nebo mouka. Pohanka neobsahuje lepek, je proto vhodná pro osoby trpící celiakií (celiakální sprue).

POHANKA, NEBO TATARKA?

Kromě pohanky se pěstuje podobná tatarka, což je název druhu Fagopyrum tataricum. Etymologie českého názvu je podobná, prý byla pojmenována podle toho, že ji k nám přivezli Tataři. Liší se od pohanky tím, že má zelené lodyhy, širší listy a zelenavé okvětí. Podle Mattioliho byla v Čechách v 16. století častou potravinou. Tatarka původně pochází ze západní Sibiře, do Evropy se dostala přes Německo z Ruska. Má o něco horší jakost než pohanka, ale její výhodou je, že dává dvojnásobný výnos a lépe snáší zimu. Pěstuje se především v Himálaji a západním Tibetu.

Nať tatarky se využívá léčebně, sbírá se krátce předtím, než začne kvést. Je nezbytné hned ji rychle usušit, aby se nesnížil obsah rutinu. Dobře usušená a kvalitní nať má detoxikační vlastnosti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje trávení, zlepšuje pružnost krevních kapilár, léčí poruchy prokrvení a křečové žíly.

DOBRÝ ZDROJ RUTINU

Pohanka má vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje bílkoviny (12 až 15 procent), aminokyseliny, tuky, polysacharidy, vlákninu, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, měď, mangan, zinek, vitaminy B1 a B2, cholin, vitamin E, rutin, antokyany, kyselinu křemičitou.

Rutin je sloučenina s antioxidačními účinky, která se chemicky řadí mezi fl avonové glykosidy. Pohanková nať jej obsahuje poměrně vysoké množství, někdy se z ní dokonce rutin izoluje. Rutin slouží k léčbě oběhových problémů, posiluje kapiláry, snižuje jejich lámavost, má pozitivní vliv na stav křečových žil, podává se při omrzlinách, krvácení do sítnice, vysokém krevním tlaku a poškození radiací.

VYUŽITÍ V ČÍNSKÉ MEDICÍNĚ

Podle tradiční čínské medicíny má pohanka (čchiao maj) sladkou chuť a svěží povahu a vstupuje do drah sleziny, žaludku a tlustého střeva. V Číně se tato obilnina doporučuje k rozpouštění stagnací, které jsou způsobeny nestrávenou potravou, dále obrací protichůdný pohyb energie čchi (který se může projevovat např. zvracením či říháním), posiluje slezinu a odstraňuje vlhko.

Čínští lékaři ji doporučují v případě stagnací potravy, které se projevují plností a bolestí v břiše. V tomto případě je nejlepší opražená pohanka nebo její odvar s tuřínem. Další indikací jsou průjem, úplavice, kapavka nebo silný výtok u žen a nemoci, jejichž příčinou je slabá slezina a žaludek. Při průjmu se doporučuje užívat oslazenou pohanku, při výtocích a kapavce se z pohankové mouky spolu s bílkem ze slepičích vajec připravují pilulky.

ÚSKALÍ POHANKOVÉ NATI

Pohanka by se měla skladovat v temnu, aby se uchovalo co nejvíce účinných látek. Její nevýhodou je, že její kvetoucí nať fotosenzibilizuje (zvyšuje citlivost kůže vůči slunečnímu světlu). To se po pobytu na slunci projevuje jako nemoc fagopyrismus.

Příčinou je zřejmě látka fagopyrin, která vyvolá otoky, křeče až obrnu. Při zvláště obtížném průběhu nemoci může být poškozena trávicí soustava, játra a dochází ke zvětšení sleziny. Obsah fagopyrinu v plodech pohanky je však velmi malý, a proto při normální konzumaci pohanky je riziko potíží zanedbatelné.

Zdraví z REGENERACE

Více informací...

Rozhovory REGENERACE

Více informací...

Knižní tipy REGENERACE

Více informací...

Esoterické fenomény

Více informací...

Vyhledávání

Vyhledat:  

Keltský telegraf Online na Facebooku

Akce našich přátel - inzerce

Informace

  • Píšete redakci a žádáte odpověď? Přiložte ofrankovanou obálku se zpáteční adresou.
  • Chcete-li doporučit léčitele, obraťte se každou středu od 13:00 do 16:00 na MUDr. Petra Sedláčka a konzultantku Marii Příhodovou na tel.: 233 350 013
  • Už jste si předplatili REGENERACI? Za výtisk zaplatíte 28,50 Kč/1,43€ (43 Sk) a časopis dostanete domů tři dny po vydání. Nabízíme i rychlejší objednání prostřednictvím mobilního telefonu (viz OBJEDNÁVKA).

Semináře a přednášky REGENERACE

4.května 2017 v 19:00

PhDr. Patricie ANZARI, CSc.
Co je a není psychické týrání?

11.května 2017 v 19:00

MUDr. Petr Sedláček
Očkovat ANO, či NE? A proti čemu?

18.května 2017 v 19:00

Monika Stehlíková
Tvořivost a meditace v dětském světě

25.května 2017 v 19:00

MUDr. David Frej
Stravou proti zánětu

Více informací...

Kde nás najdete?

Astrovíkend, esoterický festival